Sint Maarten
Sint Maartenilla sukelsimme yhden päivän eli kaiksi sukellusta saaren Ranskalle kuuluvassa pohjoisosassa. Sukelluskeskuksena oli TripAdvisorissa hyviä pisteitä saanut Octopus divingin. Sukelluskohteet olivat uusia ja nimeltään New Reef ja Sally's reef. Molemmat olivat matalia ja varsin mitäänsanomattomia. Näkyvyys oli heikko, vesi oli kuin puuroa. Aallot kuljettivat sukeltajaa vielä yli 15 metrin syvyydessä, vaikka merenkäynti ei erityisen kovaa ollutkaan.
Sukelluskeskuksen palvelu oli tehty jenkkituristeille, joten kaikki toimi hyvin. Palvelu pelasi ja paikat olivat siistejä. Yrittivät jopa auttaa omien varusteidemme korjailussa. Samalla palvelu vaikutti vähemmän ja vain oppaan perässä sukeltaneille risteilyturisteille tehdyltä. Sukellukset oli aikataulutettu tiukasti eli meidät kiskottiin ylös vedestä kolmen vartin jälkeen, jotta päiväohjelma pysyi suunniteltuna. Toiselta puolelta maapalloa matkanneita sukeltajia, joilla tankeissa olisi riittänyt ilmaa vielä pitkään, harmitti turhan aikainen ylösnousu kovasti. Niin, nitroxia emme pyynnöstä huolimatta saaneet. No toisaalta näkyvyydet olivat sen verran heikkoja, että paljon ei menetetty. Veden lämpötila oli noin 27 astetta pinnalta pohjaan.
Seuraavat pari päivää sukelsimme Simpson Bayn ympäristössä Aqua Manian Annan kanssa. Anna oli mukava ja avulias hollantilaisneiti, jonka kanssa löysimme nopeasti hyvän yhteisen tavan toimia. Me hyppäsimme ensin veteen ja muu ryhmä tuli ehtiessään perässä. Näin saimme dekottomia pidempiä sukelluksia tehdyksi ilman, että tässäkin keskuksessa tärkeä päiväaikataulu meni sukellustemme takia sekaisin.
Näkyvyydet saaren eteläosassa olivat selkeästi parempia kuin ensimmäisen päivämme pohjoisen kohteilla. Parhaimmillaan näki jopa pari-kolmekymmentä metriä. Kohteilla oli paljon erilaista nähtävää haista, rauskusta pienempiin eläimiin ja kasveihin. Yhdellä sukelluksella seurueessa ollut nainen kirjasi veden alla ylös kaikki näkemänsä kalalajit ja päätyi yli neljäänkymmeneen. Koukku huulessa uinut hai ja kilven mitaltaan reilusti yli metrinen kilpikonna olivat mielenkiintoisia nähtäviä. Yksi kohteista oli hylky. Veden lämpötila oli 27 astetta, yhdellä,sukelluksella pintavesi oli 28 astetta.
Queen Saba
Queen Saballa sukelsimme viitenä päivänä, ensin Saba Deepin (http://www.sabadeep.com) ja sitten Saba Diversin ( http://www.sabadivers.com/english/dive_center.htm) kanssa. Keskuksen vaihtaminen johtui siitä, että Saba Deepin vene hajosi ja he siirsivät meidät käyttämään kilpailevan keskuksen palveluta. Lisää tietoa sukeltamisesta Saballa löytyy sukelluskeskusten sivujen lisäksi mm.: http://www.sabaguide.com/diving/
Deepin vene oli pieni ja siisti. Mukaan mahtui vain yksi tankki/sukeltaja eli jokaisen sukelluksen jälkeen käytiin satamassa täytöllä ja tyhjennyksellä. Sukelluksia oli mahdollista tehdä kolme päivässä ja ne oli aikataulutettu lähtemään kahden tunnin välein. Tämä onnistui kohtuullisen helposti kohteiden ollessa lähellä satamaa. Diversin vene oli vanhempi (ja vastamaalattu… maalia tarttui märkkäriin), isompi ja se kävi rannassa sukellusten välillä vain tarvittaessa. Molempien keskusten oppaat olivat ammattimaisia. Pidimme siitä, että omat varusteet sai jättää sukellusten väleillä sukelluskeskuksiin. Henkilökunta huolehti niiden pesemisistä ja veneisiin kuljettamisista. Paketit myös kasattiin valmiiksi. Palvelun johdosta omien varusteiden käyttö ei näkynyt käytännössä sukellusten hinnassa lainkaan. Saba Diversillä nitrox oli vakiotavaraa, Deepistäkin sitä sai pienen harjoittelun jälkeen. Tankkien kanssa oli pieniä haasteita, toiselle meistä Din-sopivan nitikkatankin ja toiselle kuplimattoman Yoken, eli sikäläisisten olojen normaalitankin, löytyminen ei yleensä onnistunut.
Deepin omistaja toimi myös matkalippuagenttina eli heidän kauttaan myös matkajärjestelyt Sint Maartenilta hoituivat helposti. Matkassa välillä sattuu ja tapahtuu, Deepin toinen omistaja lukitsi vahingossa kirjoittajan sukelluskeskukseensa, minkä olisi voinut kannustaa pysymään paikassa pidempään....
Vedenalainen Saba oli selvästi St Maartenia parempi. Vedet olivat kirkkaampia ja eläinmaailma monipuolisempaa. Näimme eri kokoista elämää, mm. nudeja, pieniä rapuja, erilaisia haita, parhaimmillaan yhtäaikaisesti useita kilpikonnia. Virtaukset olivat välillä erittäin voimakkaita, mutta niitä pääsi suojaan joko seinämien taakse tai syvyyttä vaihtamalla. Syvimmät sukelluksemme olivat noin 35 metriin, pääosa nähtävistä oli 20 metrin molemmin puolin. Pilvisyys ja tuulet vaikuttivat näkyvyyteen selvästi, lamppu oli hyvä kaveri matkassa. Veden lämpötila oli lähes koko ajan kaikkissa syvyyksissä 27 astetta.
Kaikki sukeltamamme kohteet olivat lähellä satamaa. Yksi mielenkiintoinen oli Hot Springs- niminen kohde, jossa pohjassa oleva hiekka oli vettä lämpimämpää. Oppaiden mukaan pari viikkoa ennen Haitin maanjäristystä hiekka oli selvästi normaalia lämpimämpää.
Erilaisia piilottelijoita ja kuplivia maisemia tuli pongattua:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti